آثار صله‌رحم از دیدگاه اسلام و روان‌شناسی و کاربردهای تربیتی آن

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 عضو هیئت علمی دانشگاه تهران

2 عضو هیئت علمی دانشگاه قم

3 دانشجوی دکتری روانشناسی سلامت دانشگاه تهران

چکیده

هدف پژوهش حاضر بررسی نقش تربیتی صله‌رحم و تأثیر آن در سلامت روانی افراد است. روش پژوهش در این تحقیق بررسی پیشینه‌های موجود در متون اسلامی و روان‌شناسی با استفاده از استقصای کلمات و تحلیل آنها با استفاده از روش تحلیل محتوا بوده است. برای بررسی تحقیقات روان‌شناسی در این زمینه از روش بررسی تحلیلی پیشینه‌های موجود استفاده شده است.
در این ‌تحقیق مفهوم صلةرحم وآثار وپیامدهای آن در متون دینی ودرتحقیقات روان‌شناختی بررسی شده است. بررسی متون حدیث اسلامی نیز نشان می‌دهد نوع خاصی از این ارتباطات تحت عنوان صله رحم مورد تأیید خاصی قرار گرفته است و به نقش آن در سلامت روانی افراد پرداخته شده است. در احادیث اسلامی فواید بسیاری برای صله رحم ذکر شده است که از آن جمله یادگیری رفتارهای شایسته، رشد روحیة حمایت اجتماعی و تعاون، افزایش عواطف انسانی، کمک به سلامت روانی ارحام و ارتقای سطح امید به زندگی، و طولانی شدن عمر، زیاد شدن روزی، دفع شدن بلا و پاکیزه شدن اعمال و رشد معنوی است.
تحقیقات روان‌شناسی علمی نشان داده است که ارتباط رضایت‌بخش و یادآوری دوستان و خویشاوندان علاوه بر فواید معنوی و روحانی، فواید روانی بسیاری دارد که از آن جمله می‌توان دستیابی به منبع حمایت اجتماعی، یادگیری مهارت‌های اجتماعی از طریق یادگیری مشاهده‌ای و پرداختن به ارتباطات مناسب، خود نظم‌دهی رفتارها در خلال ارتباط صحیح با دیگران را برشمرد. صلةرحم موجب بالا رفتن مقاومت افراد در مقابل فشارهای روانی گشته و باعث کاهش بیماری‌های قلبی ـ عروقی و روانی می‌شود. این یافته‌ها با یافته‌هایی که در این پژوهش از مصاحبه با افراد به دست آمده، مطابقت دارد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Seleh-rahem impacts from Islam and psychology perspective and its educational applications

نویسندگان [English]

  • Bagher Ghobari Bonab 1
  • Alinaghi Faghihi 2
  • Yadollah Ghassemipoor 3
چکیده [English]

The present research aims to study educational role of seleh-rahem and its impact on individuals' mental health. It was done using literature available in Islamic and psychological texts and by "content analysis" method. The research has examined concept of seleh-rahem and its consequences based on the related literature. Study of Islamic narrative texts shows that a special type of relationship called seleh-rahem has been especially emphasized and its impact on mental health of individuals has been indicated. Also, according to literature whether Islamic or psychological, advantages and benefits of seleh-rahem have been mentioned. It is notable that findings of this research which have been attained via interview are compatible with cases mentioned in the related literature

کلیدواژه‌ها [English]

  • Seleh-rahem
  • Mental health, Learning of social skills, Social adaptation, Human emotions